USA 2.-26.10.2023


Lautanen, jonka sain lahjaksi vuonna 1986

3.-6.10

Vuorotteluvapaan toinen haaveeni Lapin ruskaretken lisäksi oli matka Yhdysvaltoihin, erityisesti vaihto-oppilasvuoteni perheen tapaaminen. Samalla kun tapasin USA:n äitini ja sisaruksiani eri puolilla maata, teimme road tripin Yhdysvaltojen itäosan läpi. Lisäksi tietysti linnut yleensä ja uusien, erilaisten amerikkalaisten lajien näkeminen oli yhtenä tavoitteenamme. 

Saavuimme Isoon Omenaan illalla, meidän omaa aikaamme kello 02.00. Perille hotellille Queensiin pääsimme paria tuntia myöhemmin. Saimme huoneeseen luvatun maiseman Manhattanille ja kaupungin valot loistivat edessämme.

Aikaero hieman sekoitti kellojamme, joten heräsimme aikaisin ja pääsimme liikkeelle kohti Manhattania samaan aikaan, kun koulubussit täyttivät kadut. Ensimmäinen kohteemme oli Vapauden patsas ja Ellis Island pienen episodin jälkeen. Lautalle mennessä oli lentokenttäturvatarkistus ja jouduimme piilottamaan mieheni linkkuveitsen läheisen puiston kivetyksen alle. Sieltä se onneksi löytyi retken jälkeen, kuten myös ensimmäinen uusi Amerikan lintumme, Carolina Wren, matkijapeukaloinen, jonka laulu kiinnitti huomiomme puussa yläpuolellamme. 

Matkijapeukaloinen New Yorkin puistossa - Carolina Wren

Aamusmogia New Yorkissa

Chinatownin ja Little Italyn jälkeen palasimme hotellille lepäämään ja iltapäivällä lähdimme vielä kävelylenkille Roosewelt Islandille. Reitti vei meidät läpi aidon queensiläisen tunnelman; siellä en ehkä pimeän aikaan haluaisi kulkea. Saari jää Manhattin ja Queensin väliin ja sehän oli varsin mukava ja rauhallinen paikka kävellä. Punarintarastaan näimme siellä ensimmäistä kertaa, mutta niitähän oli lopulta joka puolella New Yorkin puistoissa.

Punarintarastas - American Robin

Myös kottaraisia oli paljon New Yorkissa ja niiden vihellykset ja liverrykset kuuluivat joka paikassa. Jossain puistossa yhtäkkiä tajusin, että Uhrilampaiden Jodie Fosterin roolinimi oli Clarise Starling eli Klaara Kottarainen.

Kottaraiset näkyivät ja kuuluivat joka puolella - Starling

Keskuspuisto oli päivän ohjelmassa. Jäimme metrosta puiston eteläpäässä ja lähdimme kävellen kohti pohjoista. Elokuvista tuttu puisto on melkoinen keidas keskellä miljoonakaupunkia. Olin kävellyt sen kerran aikaisemmin päästä päähän tyttäreni kanssa reilu kymmenen vuotta sitten ja muistot siltä reissulta olivat erityisen rakkaat. Eteläpäässä oli paljon muitakin turisteja, mutta lähestyessämme pohjoispäätä väki väheni.

Keskuspuiston ja miljoonakaupungin harmonia

Heti aluksi näimme sinitöyhtönärhen Blue Jayn, joka oli yksi toivestani nähdä matkan aikana. Blue Jay oli niitä lajeja, joita näimme joka paikassa etelästä pohjoiseen, toisin kuin esimerkiksi punarintarastasta emme enää New Yorkin jälkeen nähneet.

Puistossa siirryimme pois viralliselta tieltä pienelle polulle ja osuimme paikkaan, jossa oli lintuharrastajia kuvaamassa. Yhdessä muiden kuvaajien kanssa toivoimme, että Ruby-crowned Kinglet eli rubiinihippiäinen pysyisi hetken paikallaan. Se oli Suomen serkkunsa tavoin koko ajan liikkeessä, joten hyvää kuvaa en ehtinyt pusikossa saamaan.  Samassa joen notkelmassa oli amerikanmetsäviklo, jonka paikalliset lintuharrastajat kertoivat olleen siellä yksinään jo viikon. Kohta se jatkaisi matkaansa kohti etelää.

Amerikanmetsäviklo oli Keskuspuiston ainoa näkemämme kahlaaja - Solitary Sandpiper

Saimme rauhassa seurata naukumatkijan ruokailua läheisessä marjapuskassa.
Naukumatkija - Gray (Grey) Catbird

Istuimme syömässä hot dog -lounasta ja puskassa alkoi kuulua rapinaa.
Punakardinaali (naaras) - Northern Cardinal

Lintuharrastajat tuntuvat olevan yhtä auttavaisia ja ystävällisiä joka paikassa. Saimme heiltä vinkkejä ja apua vieraiden lajien tunnistamiseen. Selvitimme monet matkan linnut Merlin -sovelluksen avulla ja vielä tarkistimme ne netistä sekä ystävältä lainaksi saadusta Birds of North America -kirjasta. Amerikkalaistunut saksalainen lintukuvaaja kertoi meille Heather -puistosta, jossa saattaisimme nähdä jopa kolibrin. Se vinkki piti tietysti tarkastaa ja päästyämme Keskuspuiston pohjoispäähän, jatkoimme matkaamme Manhattanin toiseksi viimeiselle pysäkille ja löysimme viehättävän, edelleen kukkivan, puutarhapuiston. Kohta jo rubiinikurkkukolibri lennähti polun varteen ja kolmen paikalla olleen kuvaajan kamera alkoi laulaa sarjakuvausta. Emme siis olleet ainoita, jotka halusivat nähdä sen pienen, valloittavan siivekkään. Näimme Ruby-throated Hummingbirdin kolme kertaa ja lisäksi muutaman muun hienon amerikkalaisen lintulajin.
Rubiinikurkkukolibri - Ruby-throated Hummingbird

Valkokurkkusirkku - White-throated Sparrow

Punakardinaali (koiras) - Northern cardinal

Harmaafiivi - Eastern Phoepe

Tämän retken jälkeen oli aika palata turistipaikoille. Kävimme vielä illansuussa muistelemassa yhtä lähihistorian rajuinta katastrofia 9/11 -muistomerkillä. Se on vaikuttava ja liikuttava paikka, jossa kaikkien terroriteossa menehtyneiden nimet oli kaiverrettu muistomerkin reunalle. Kuulimme myöhemmin, että tapahtuma vaatii edelleen uhreja. Pöly ja myrkyt ovat aiheuttaneet monille mm. syöpää.

Seuraavana aamuna vaihto-oppilasvuoteni perheen sisko, Andrea, kävi hakemassa meidät hotellilta ja ajoimme kohti New Jerseytä. Käsittämätöntä, miten joku voi ajaa New Yorkin liikenteessä kuin kala vedessä; hän tosin on tehnyt sitä vuosia, koska työpaikka on Manhattanilla. Tunnin ajomatkan päästä olimme jo melkein maaseudulla ja isot linnut taivaalla saivat minut innostumaan. Linnut olivat kalkkunakondoreita (Turkey Vulture), korppikotkia muistuttuvia raadonsyöjä. Niitä lensi tien sivussa monta sen matkan aikana, kuten koko road tripin ajan. Kondoreista tuli niin tuttuja, että usein totesimme: "Ai, se on vaan "voltsori"", lainkaan vähättelemättä upeaa lajia. V-muotoinen siipien asento lennossa oli hyvä tunnusmerkki. Jossain kohtaa etelää kohti ajaessamme kalkkunakondori vaihtui mustakondoriksi, vaikka molempien elinaluetta on koko itärannikko.

Matkalla Andrean luokse kävimme ulkoilemassa kauniilla paikalla Garrisonissa, NY. Nousimme mäen laelle ja näkymässä Hudson-joen toisella puolella kohosi lisää kukkuloita sekä West Point, Yhdysvaltojen asevoimien sotilasakatemia.

Uudet NATO-kumppanimme harjoittelevat

Andrea on innokas lintujen ruokkija ja meitä ajatellen hän oli jo aloittanut syysruokinnan. Vierailun aikana ehdimme nähdä mm. amerikannakkelin ja amerikanhömötiaisen. Talvella, lumiseen aikaan, heillä on ruokinnalla kova vilske. Kesällä pihassa on pari kertaa vieraillut jopa karhu. Aamulla aikaisin lähdimme takaisin New Yorkiin ja junalla kohti Pennsylvaniaa, Amerikan kotiani. Junamatka Pittsburgiin oli positiivinen yllätys. Penkit olivat pehmeät ja tilavat sekä jalkatilaa oli reilusti. Kahdeksan tunnin matka oli kuitenkin hieman pitkä, varsinkin kun loppumatkasta ilta pimeni ja kauniita, kotoisia Pennsylvanian maisemia ei enää nähnyt. Aamulla matkamme jatkui kohti Conneaut Lakea Amerikan tyyliin autolla eli road trip alkoi.

7. - 9.10 Conneaut Lake, PA

Parasta matkassamme oli ehdottomasti vaihto-oppilasperheeni äidin ja siskojen näkeminen yli 30 vuoden jälkeen. Oli kuin olisin tullut kotiin, ja kaikki olivat yhtä ihania ja ystävällisiä kuin muistinkin.

Näin elämäni ensimmäisen kotkan juuri Pennsylvanian Conneaut Lakessa 1986. Kodin lähellä oli suo ja kerran sieltä lensi valkopäämerikotka lähestyen taloa; jähmetyin paikoilleni ja ihailin tuon majesteettisen linnun ylilentoa. Bald Eagle -kanta on elpynyt Yhdysvalloissa suojelun ansioista, samoin kuin merikotkakanta Suomessa. Mm. tuholaismyrkkyjen kieltäminen ja muut suojelutoimet käänsivät uhanalaisen lajin kannan uuteen kasvuun.

Kävimme suolla tarkkailemassa lintuja ja suureksi iloksemme kotka lensi ohitsemme ja laskeutui kauempana olevaan puuhun, josta kuvaaminen ei enää onnistunut, mutta jälleen yksi tavoitelaji oli nähty. Itse asiassa nyt jo, matkan alussa olimme nähneet ne kaikki; Bald Eagle, Blue Jay, Northern Cardinal ja Hummingbird, jonka etukäteen kuvittelin näkeväni ehkä Floridassa. Vielä seuraavanakin päivänä kävimme suolla ja siellä kotka taas istui saman puun latvassa.
Valkopäämerikotka - Bald Eagle, Conneaut Lake

Suo alkoi muuttua syksyn väreihin

Punaolkaturbiaali - Red-winged Blackbird

Kaislasirkku - Swamp Sparrow

Conneaut Lake -järven rannalta löytyi rengasnokkalokki - Ring-billed Gull

10.-13.10 Appalakit

Pienen "Pennsylvanian kotiseutukierroksen" jälkeen lähdimme ajamaan kohti etelää ja Appalakkien kauniita vuoristomaisemia. Koko matkan ajan yritimme pysyä pois moottoriteiltä, jotta näkisimme paikallista asutusta ja elämää paremmin. Ehkä näkisimme myös lintuja enemmän. Pikkuteillä lintulajeja oli paljon ja siellä pystyi pysähtymään sekä kiikaroimaan ja kuvaamaan lintuja. Matkanteko oli siten hitaampaa, mutta se oli meille mukavampi tapa tehdä matkaamme.

Erityisesti haukkoja näkyi matkan varrella
Amerikanhiirihaukka - Red-tailed Hawk

Ampuhaukka - Merlin

Yksi hienoimmista kohteistamme oli Shenandoah National Park ja sen Skyline Drive. Se oli tie, joka kulki Appalakkien huipulla noin 160 kilometriä. Seitsemän päivän sisäänpääsymaksu luonnonpuistoon oli 30 dollaria, mutta siellä oli hyvät opasteet ja palveluja sekä neuvontapisteitä. Matkan varrella oli paljon pysähdyspaikkoja, joihin voi pysähtyä ja ihailla maisemia tai pitää vain taukoa. Vuoria oli silmänkantamattomiin. Siellä täällä näkyi pieniä kyliä vuorten keskellä laaksoissa.

Skyline Drive

Maisema Skyline Driveltä

Ruska toi maisemaan oman säväyksensä, sillä puustohan on enimmäkseen lehtipuuta. Puistossa on luontopolkuja, joissa sai rauhassa kulkea luonnonvaraisessa metsässä. Vuorten rinteillä on myös vesiputouksia, jotka keväällä luonnollisesti virtaavat vuolaampina kuin näin syksyllä.

Metsissä oli ilahduttavan paljon pikkulintuja ja tikkoja. Merlin -äänitunnistus auttoi lintujen löytämisessä ja tunnistamisessa. Kaikista matkan lajeista sain jonkinlaisen tunnistuskuvan tai ainakin varman näköhavainnon. Pelkän äänen perusteella emme retkipistelistaan lajeja hyväksyneet.

Tummajunkko - Dark-eyed Junco

Mustakondori - Black Vulture

Vuorten keskellä aivan yllättäen lepäsi tasankoniitty Big Meadows, jonka kiersimme kävellen ja jälleen näimme kaunista maisemaa, pikkulintuja sekä haukkoja etsimässä iltapalaa.

Niitty vuorten keskellä, Big Meadows

Hohtosinikka - Eastern Bluebird

Amerikantikli (nuori) - American Goldfinch (juvenile)

Seuraavana päivänä jatkoimme edelleen vuoriston maisemissa Blue Ridge Parkwaytä pitkin kohti Appalakkien eteläpäätä. Vaikka maisemat vuorilla olivatkin upeat, poikkesimme välillä alaville seuduille, jossa kumpuileva maaseutu näytti jälleen erilaista Amerikkaa joulukuusi- ja kurpitsapeltoineen. Erään pienen kylän huoltoasema teki vaikutuksen. Mieheni käydessä ostoksilla, kiinnitin huomioni läheisen pellon ja puskan linnunlauluihin. Lintuhavainnot ovat parhaita ja mieluisimpia, kun niitä ei erityisesti odota.

Taiturimatkija - Northern Mockingbird

Naamiokerttuli - Common Yellowthroath



Jälleen amerikanhiirihaukka - Red-tailed Hawk

Yövyimme Pohjois-Carolinan Ashevillessä, kaupungissa, josta amerikkalaiset itse pitävät kovasti ja arvostavat sitä erityisesti ravintola- ja taidekaupunkina. Me ehdimme kokea Ashevillestä sen ruokapuolen. Maistoin ensimmäistä kertaa paistettuja, vihreitä tomaatteja, jotka ovat antaneet nimensä yhteen lempielokuvistani. Etukäteen toivoin paljon Smoky Mountains-luonnonpuistosta, mutta kohteeseen tutustuminen jäi vain melko lyhyen käynnin varaan. Puiston reunalla oli kartalla pikkukaupunkina näkyvä Gatlingburg, joka oli koko matkan pahin turistihelvetti. Kadut pursusivat ihmisiä ja autot täyttivät pääkadun. Kaupunki oli täynnä ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä. Sieltä piti päästä pois niin nopeasti kuin mahdollista. Itse puistossa meno jo hieman rauhoittui, mutta kaikilla pysähdyspaikoilla piti odottaa paikan vapautumista, joten jätimme jopa vaellusreitit väliin, vaikka metsässä olisi varmasti ollut tilaa patikoida ja hengittää. Puiston korkeimmalle vuorenhuipulle oli yli mailin pituinen, mateleva autojono. Teimme jonossa U-käännöksen ja palasimme päätielle. Nyt emme tiedä mitä menetimme, mutta olimmehan jo kokeneet kolmen päivän aikana upeaa Appalakkien vuoristomaisemaa.
Amerikanvaris - American Crow

Smoky Mountainsin vuoristoa

Pikkukäpylintu - Southern Appalachian Red Crossbill

13.- 26.10 Florida

Seuraavana päivänä satoi ja ajoimme koko matkan pisimmän mailimäärän yhden päivän aikana.  Sade ei autossa haitannut eikä tehnyt mieli lähteä vaellusretkille. Muuten sää suosi meitä melkein koko matkan ajan. Saavuimme illalla jo Floridaan, jossa yövyttyämme Lake Cityssä kävimme aamulla kävelemässä noin 7 kilometrin luontopolun Osceola National Parkissa. Luonto erosi selkeästi vuoristosta. Nyt oli jo etelän tunnelmaa palmuineen ja liaaneineen. Myös kaskaiden sirinä kuului ympärillä. Ensimmäinen meille erityisen eksoottinen lintulaji oli kotilokurki.

Metsää kulotetaan, jotta saadaan pidettyä haitalliset kasvit kurissa

Tammiraitatikka - Red-bellied Woodbecker

Kesätangara - Summer Tanager

Amerikka yllätti positiivisesti luontopolkujensa ja vaellusreittinsä määrässä, vaikka useimmat niistä olivatkin maksullisia. Jokamiehen eli jokaisen oikeudet olivat siellä täysin vieras ajatus ja sallitut ulkoilupaikat piti selvittää netistä tai kartoista. Paikat ja polut olivat kuitenkin hyvin merkittyjä ja niissä ei voinut pahemmin eksyä.

14.-17.10 Tampa, St. Petersburg, Clearwater

Floridassa tapasimme jälleen yhden Amerikan siskoistani, Lauran. Myös hän on innostunut linnuista ja koko perhe käy vaeltamassa, joten yhteinen tekeminen oli meille itsestään selvää; luontoon ja lintuja katsomaan. New Yorkin keskuspuistossa lintuharrastajat mainitsivat hyvänä lintupaikkana Tampan lähellä sijaitseva Fort De Soton rannan/luonnonpuiston. Sinnehän Laura oli meitä jo suunnitellutkin vievänsä. Matkalla rannalle liikennevaloissa huomasin ison linnun tolpan päässä. Avasin ikkunan ja ehdin ottaa muutaman kuvan parin sadan metrin päässä istuvasta linnusta. Vasta kuvia selatessani tajusin sen olevan valkopäämerikotka.  Tämä oli siis jo kolmas kohtaaminen Yhdysvaltojen kansallislinnun kanssa.

Bald Eagle kaupungissa. Se ei halunnut kääntää päätään.

Auringonottajat olivat jo ehtineet poistua rannalta ja me ehdimme sinne sopivasti ennen auringonlaskua. Näimme uskomattoman määrän meille ainakin nimeltä tuttuja sekä täysin uusia lajeja: karikukko, tundrakurmitsa, klovnihaikara, ruostekuiri, valkoiibis, pelikaani, amerikansaksinokka sekä erilaisia sirrejä, tyllejä, lokkeja ja tiiroja. Linnut olivat Amerikassa muutolla ja ne kerääntyivät nyt Floridan rannoille. Paikka oli mieheni sanoin lintueldorado.

Fort de Soton rantaa


Kuningastiira - Royal Tern


Riuttatiira - Sandwich Tern


Klovnihaikara - Reddish egret


Lokkeja ja tiiroja oli valtavasti Fort de Soton rannalla.
Joukossa on myös amerikansaksinokkia - Black Skimmer

Auringonlasku Fort de Soton rannalla.

Laura asuu perheineen asuinalueella, joka on suomalaiselle eksoottinen lintulajistonsa suhteen. Aamukävelyllä lähiökaupunkiympäristössä näimme erikoisia lintuja. Linnut viihtyivät läheisellä lammella. On lammella nähty myös alligaatori. Se pääsee lammelle kanavan kautta, eikä sen sentään tarvitse liikenteen seassa liikkua.

Valkoiibiksiä puussa

Valkoiibis - White Ibis

Kotilokurki - Limpkin


Jalohaikara on napannut käärmeen (Eastern racer?) - Great Egret

Amerikankäärmekaula - Anhinga

Sinipyrstönärhi - Blue Jay

Muita retkikohteitamme olivat mm. Hillsborough River State Park, jossa näimme alligaattorin ensimmäistä kertaa. Siellä patikoimme kymmenen kilometrin lenkin tyytyväisinä siitä, että olimme kuulemma tuoneet hyvän sään tullessamme. Lämpötila oli laskenut useamman asteen ja nyt lämpöä oli vain 27 astetta. Myös puiden varjo ja tuuli tekivät kävelystämme mukavampaa.  Puistossa oli jo viidakon tunnelma. Sirkkojen ja lintujen ääniä kuului siellä täällä, mutta näköyhteyden saimme vain muutamaan.

Alligaattorit ovat rauhallisia ja leppoisia verrattuna krokotiiliin.

Suwannee Cooter Turtle





Kiipijäkerttuli on harvinaistunut ja nykyään silmälläpidettävä laji- Black-and-White Warbler

Seuraavan päivän aloitimme tutustumalla lintujen hoitolaan, Seabird Sanctuary. Siellä oli loukkaantuneiden lintujen lisäksi myös vapaita rannan lintuja tarkistamassa, jäisikö heillekin jotain syötävää.

Yöhaikara oli terve ja vapaa - Black-crowned Night Heron


Valkopäämerikotka on majesteettinen, vaikka olikin lentokyvyttömänä hoidossa.


Linnut viihtyvät Floridan rannoilla

Rannan lintulajeja. Rannan tuntumassa oli myös sääksenpesä




Amerikankurmitsa - American Golden Plover

Isosirri - Red Knot

Pulmussirri ja tundrakurmitsa - Sanderling and Black-bellied Plover

Monet kahlaajat ja tiirat ilahduttivat kävelyämme Reddington Shores -hiekkarannalla samalla kun juttelimme ja jaoimme elämäntarinaamme toisillemme. Iltapäivällä kävimme vielä Weedon Island -luonnonpuistossa, joka jäi mieleen erityisesti myrkyllisestä cottonmouth -käärmestä, joka ylitti polun aivan edestämme. Rannalla oli myös luontotorni, josta näki yli mangrovemetsän Tampaan, St.Petersburgiin sekä Clearwateriin.

Vesimokkasiinikäärme - Cottonmouth

Vaikertajakyyhky - Mourning Dove

Karibianhaikara - Tricolored Heron

17.10 Naples

Oli jälleen aika jatkaa matkaa ja seuraava kohteemme matkalla Naplesiin oli Marie Selby Bothanical garden Sarasotassa Marie Selby Bothanical Garden, joka olikin orkideoidensa lisäksi aivan mahtava lintukohde, koska se sijaitsi veden äärellä, meren suojaisella lahdella.


Amerikanpalokärki - Pileated Woodbecker

Sääksejä näkyi paljon jopa kaupungeissa - Osprey

Lumihaikara - Snowy Egret

Pelikaanin syöksy

Ruskopelikaani sai saalista - Brown Pelican

Muuttolinnut olivat havainneet Naplesin upeat hiekkarannat hyväksi paikaksi levätä ennen matkan jatkamista. Tai ehkä ne jopa jäivät sinne nauttimaan lämmöstä, kun pohjoisessa on kylmä ja pimeää.


Naples

Nokisiipilokki ja kuningastiira - Laughing Gull and Royal Tern

Laituri on tuhoutunut Floridan myrskyissä

Ehdimme nähdä monta näistä lajeista

Naples, jälleen saimme nauttia upeasta auringonlaskusta

Naplesista ajoimme suoraan länteen ja matkalla kohti Evergladesin luonnonpuistoa, pysähdyimme ensin epävirallisella  luontopolulla. Siellä oli alla olevien kuvien lajien lisäksi jälleen mm. sääksi, haikaroita, rusko­­­­kruunukerttu, joka oli useimmin nähty pikkulintu matkamme aikana.

Liejukana - Common Gallinule

Suomuvarpuskyyhky -  Common Ground Dove

Amerikankäärmekaula - Anhinga

Amerikankäärmekaula huvitti meitä venyttelemällä kaulaansa joka suuntaan


Mustakondori valtasi polun - Black Vulture

Everglades oli matkamme toinen pieni pettymys. Paikka oli toki kaunis ja luonto mielenkiintoista, mutta eläin- tai lintuelämää siellä oli vähän. Kävellessämme poluilla emme lintuja nähneet juuri lainkaan, mutta ajaessamme paikasta toiseen, haukkoja ja haikaroita oli paljon esillä. Haikaroita näimme Evergladesin alueella autosta katsellen teiden varsilla yhteensä kymmeniä, ellei jopa satoja.

Ruostehiirihaukka - Red-shouldered Hawk


Viheltäjähiirihaukka - Broad-winged Hawk

Näiden lisäksi amerikantuulihaukka sekä amerikanhiirihaukka tähystivät puissa, joten haukat olivat Evergladesissa hyvin edustettuina.

Olimme varanneet Evergladesin kiertämiseen pari kolme päivää, mutta tuntui, että paikka oli nähty päivässä. Ajankohta ei ilmeisesti ollut paras mahdollinen tai sitten odotukset olivat liian korkealla. Ehkä palaisimme sinne vielä myöhemmin, olihan meillä puistoon seitsemän päivän lippu.

Evergladesin luontoa, alligaattoreita emme nähneet.



Amerikanharmaahaikara - Great Blue Heron


Lehmähaikara oli ainoita lintuja, joita näimme poluilla kävellessämme - Cattle Egret


Sepelkalastajan havaitsimme autosta - Belted Kingfisher

Yllätyimme, kun Florida Cityssä, erään huoltoaseman pihassa oli kaksi pihamainaa. Olimme luulleet niitä vain Aasian linnuiksi. Saman huoltoaseman pihassa huomiomme herätti hyvin erikoinen ääni. Mölyturpiaalithan siellä palmun latvassa mölysivät, enkä yhtään ihmettele, mistä ne ovat nimensä etuliitteen saaneet.

Pihamaina-Common Myna


Mälyturpiaali - Boat-tailed Grackle

Yhdysvaltojen eteläisin paikka löytyy Key Westistä, joka on vain reilut 100 mailia Kuubasta. Tie Key Westiin kulkee kapeaa Florida Keysin saarijonoa pitkin, joka on yhdistetty silloilla (noin 100 mailia). Turkoosi meri loistaa auringonpaisteessa näkyen useissa paikoissa molemmin puolin tietä. Joskus siellä toki riehuvat trooppiset myrskyt ja tulvat, joihin oli varauduttu betonisin sähköpylväin ja paalujen päälle rakennetuin taloin. Key Westin kärjessä oli luonnollisesti armeijan tukikohta ja sen lisäksi vanha puolustuslinnake, joka olikin kiva lintupaikka.

Amerikantuulihaukka vartio linnaketta - American Kestrel

Ruskokruunukerttuli oli yleisin matkamme pikkulintu - Palm Warbler

Fort Zachary Taylor

Vaikertajakyyhky - Mourning Dove

Jalohaikara - Great Egret

Florida Keysissä näimme monta liskoa, jotka ovat Yhdysvalloissa vieraslajeja. Samoin siellä on esimerkiksi undulaatteja, jotka eivät kuulu alkuperäiseen Yhdysvaltojen linnustoon.

Hämmästys oli suuri, kun lisko käveli vastaan

Undulaatti on vieraslaji, joka kuitenkin mainitaan lintukirjassa - Budgerigar

Me vain poikkesimme Key Westin kaupungissa ja majoittauduimme rauhalliseen motelliin Sugar loaf -saarella, jonka lähellä oli mukavia, merkittyjä luontopolkuja. Osa oli kuitenkin harmillisesti kasvanut melkein umpeen ja kulkeminen niissä ei ollut enää kovin helppoa.

Kauniita, rauhallisia paikkoja löytyi kuitenkin pariksi päiväksi patikoitavaksi. Niissä oli paljon lintuja ja löysimme vieläkin aivan uusia lajeja.

Pensaskerttuli - Prairie Warbler

Tulipääkerttuli - Ovenbird


Amerikantaivaanvuohi - Wilson`s Snipe


Näillä joenpenkoilla oli monia kahlaajia


Kanadantylli - Semipalvated Plover


Amerikansirri on hyvin pieni kahlaaja jopa verratuna tylliin - Least Sandpiper

Motellin piha oli lintujen ja liskojen mieleen. Joka paikan taiturimatkijat (Mocking bird) lauloivat palmuissa ja jalohaikarat ruokailivat rantavedessä.

Amerikankyyryhaikara tepasteli motellin pihassa - Green Heron

Florida Keyn motellin pihan lisko

Liskoja oli myös puissa

Kun palasimme mantereelle, löysimme viihtyisän motellin Ft. Lauderdale by the Sea:stä, joka on pikkukaupunki hieman pohjoiseen isosta kaupungista. Ranta oli rauhallinen ja sielläkin sai seurata kahlaajien vipeltelyä veden rajassa etsimässä ruokaa sekä kalastajavaristen touhuja dyyneillä ja hotellien katoilla.

Kalastajavaris - Fish Crow

Preeriaviklo - Willet

Mölyturbiaalit taitavat olla paikallisia lokkeja

Täällä vihdoin onnistui kalastusretki, joka oli Tampassa peruuntunut tuulen vuoksi. Saimme saalista ja molemmat koimme sen, kuinka vahva bonito taistelee vastaan. Hain lähestyessä laivaa, kapteeni käski kaikkia nostamaan siimansa ylös...

Keisarifregattilintu on iso ja uljas lintu - Magnificent Frigatebird

Kruunuyöhaikara odotteli meitä satamassa kalan toivossa - Yellow-crowned Night-Heron


...kuten odotteli myös ruskopelikaani - Brown Pelican

Kerran elämässä -reissussa pitää tietysti käydä kerran elämässä myös NHL-pelissä. Jäähalli palmujen keskellä näin suomalaiselle tuntui melko oudolta, mutta tunnelma hallissa oli katossa. Kapteeni Barkov ei ikävä kyllä tässä pelissä pelannut, mutta muut suomalaiset olivat hienosti esillä. Hallissa ei ollut lintuja, mutta pantterit ja hait taistelivat keskenään.

A. Barkov on Florida Panthersin kapteeni

Ennen kotiinlähtöä eli lentoa Miamista New Yorkin kautta syksyiseen Helsinkiin, kävimme ajelulla ilma-aluksella Evergladesin suoalueella. Alligaattorit näimme, mutta lintuja ei ollut, mitä en ihmettele, sillä alus pitää melkoista ääntä. Palatessamme sataman rantakaislikossa ui paikallinen nokikana ja läheisen kanavan paksunokkauikku sai kunnian olla viimeinen uusi lintulaji retkipistelistassamme.

Kenttäsirkkunen air boat -satamassa - Savannah Sparrow

Matkamme oli ikimuistoinen ja ylitti odotuksemme. Yhdysvallat yllätti positiivisesti road trip -matkailijat. Parasta oli vaihto-oppilasperheen näkeminen ja heidän vieraanvaraisuutensa ja ystävällisyytensä. Ei uskoisi, että aikaa oli kulunut yli 30 vuotta edellisestä näkemisestä. Lintunäkökulmastakin matka oli onnistunut. Näimme kaikki neljä toivelajiamme ja yhteensä 106 eri lintulajia matkamme aikana.

Lopussa on vielä lista näkemistämme linnuista. Kirjoitin listan tietokoneella ja matkapuhelimella luettuna listan ulkoasu taitaa olla melko sekaisin.

Goodbye and see you soon.



USA:ssa näkemämme lintulajit

1. Varpunen         House Sparrow Passer domesticus

2. Matkijapeukaloinen Carolina Wren         Thryothorus ludovicianus

3. (Piha)peukaloinen House Wren         Troglodytes aedon

4. Rubiinihippiäinen Ruby-crowned Kinglet Regulus calendula

5. Harmaafiivi         Eastern Phoebe Sayornis phoebe

6. Rubiinikurkkukolibri Ruby-throated hummingbird Archilochus colubris

7. Valkokurkkusirkku White-throated Sparrow Zonotrichia albicollis

8. Kenttäsirkkunen         Savannah Sparrow         Passerculus sandwichenis

9. Kaislasirkku Swamp Sparrow         Melospiza georgiana

10. Pihapunavarpunen House Finch         Haemorhous mexicanus

11. Tummajunkko         Dark-eyed Junco         Juncohyemalis

12. Ruskokruunukerttuli Palm Warbler         Setophaga palmarum

13. Keltaperäkerttuli Yellow-rumped Warbler Setophaga coronata

14. Rusorintakerttuli Bay-breasted Warbler Setophaga castanea

15. Kiipijäkerttuli         Black-and-White Warbler Mniotilta varia

16. Pensaskerttuli         Prairie Warbler Setophaga discolor

17. Naamiokerttuli         Common Yellowthroath Geothlypis trichas

18. Tulipääkerttuli         Ovenbird                 Seiurus aurocapilla

19. Hohtosinikka         Eastern Bluebird         Sialis sialis

20. Amerikantikli (nuori) American Goldfinch Spinus tristis

21. Kesätangara         Summer Tanager         Piranga rubra

22. Kottarainen Starling         Sturnus vulgaris

23. Punarintarastas         American Robin Turdus migratorius

24. Sinitöyhtönärhi         Blue Jay                 Cyanocitta cristata

25. Punakardinaali         Northern Cardinal         Cardinalis cardinalis

26. Naukumatkija         Gray catbird         Dumetella carolinensis

27. Taiturimatkija         Northern Mockingbird Mimus polyglottos

28. Erakkorastas         Hermit Thrush Catharus guttatus

29. Amerikannakkeli White-breasted Nuthatch  Sitta carolinensis

30. Amerikanhömötiainen Carolina Chickadee Poecile atricapillus

31. Punaolkaturbiaali Red-winged Blackbird Agelaius phoeniceus

32. Pikkukäpylintu         Southern Appalachian Red Crossbill  Loxia curvirostra

33. Amerikanisolepinkäinen Loggarhead Shrike         Lanius ludovicianus

34. Sepelkalastaja         Belted Kingfisher         Megaceryle alcyon

35. Amerikankäpytikka Hairy Woodbecker         Picoides villosus

36. Tammiraitatikka         Red-bellied Woodbecker Melanerpes carolinus

37. Amerikanpalokärki Pileated Woodbecker Dryocopus pileatus

38. Amerikanmetsäviklo         Solitary Sandpiper         Tringa solitaria

39. Amerikansipi         Spotted Sandpiper         Actitis macularius

40. Tundrasirri Western Sandpiper         Calidris mauri

41. Amerikansirri         Least Sandpiper Calidris minutilla

42. Isosirri                     Red Knot Calidris canutas

43. Pulmussirri Sanderling         Calidris alba

44. Preeriaviklo Willet         Tringa semipalmata

45. Karikukko         Ruddy Turnstone         Arenaria interpres

46. Kanadantylli         Semipalvated Plover Charadrius semipalmatus

47. Paksunokkatylli Wilson`s Plover Charadrius wilsonia

48. Tundrakurmitsa         Black-bellied Plover Pluvialis squatarola

49. Amerikankurmitsa American Golden Plover Pluvialis dominica

50. Amerikantaivaanvuohi Wilson`s Snipe Gallinago delicata

51. Ruostekuiri Marbled Godwit         Limosa fedoa

52. Amerikanharmaalokki      Herring Gull         Larus smithsonianus

53. Rengasnokkalokki Ring-billed Gull Larus delawarensis

54. Selkälokki         Lesser Black-backed Gull Larus Fuscus

55. Nokisiipilokki         Laughing Gull         Leucophaeus atricilla

56. Kuningastiira         Royal Tern         Thalasseus maximus

57. Riuttatiira         Sandwich Tern Thalasseus sandvicensis

58. Amerikansaksinokka Black Skimmer Rynchops niger

59. Amerikanharmaahaikara Great Blue Heron         Ardea herodias

60. Jalohaikara Great Egret         Ardea Alba

61. Klovnihaikara         Reddish Egret         Egretta rufescens

62. Yöhaikara         Black-crowned Night Heron Nycticorax nycticorax

63. Kruunuyöhaikara Yellow-crowned Night Heron   Nyctanassa violacea

64. Karibianhaikara Tricolored Heron         Egretta tricolor

65. Sinihaikara Little Blue Heron         Egretta caerulea

66. Lumihaikara         Snowy Egret         Egretta Thule

67. Lehmähaikara         Cattle Egret         Bubulbus ibis

68. Amerikankyyryhaikara Green Heron         Butorides virescens

69. Valkoiibis         White ibis         Eudocimus albus

70. Kotilokurki Limpkin         Aramus guarauna

71. Amerikankäärmekaula Anhinga                 Anhinga anhinga

72. Amerikanmerimetso         Double-crested Cormorant Phalacrocorax auritus

73. Ruskopelikaani         Brown Pelican Pelecanus occidentalis carolinensis

74. Kanadanhanhi         Canadian geese Branta canadensis

75. Sinisorsa         Mallard         Anas platyrhynchos

76. Amerikanpunasotka         Redhead                 Aythya americana

77. Kuparisorsa Ruddy Duck         Oxyura jamaicensis

78. Liejukana         Common Gallinule         Gallinule geleata

79. Amerikanokikana American Coot Fulica americana

80. Paksunokkauikku Pied-billed Grebe         Podilymbus podiceps

81. Laulujoutsen (puistossa) Whooper Swan Cygnus cygnus

82. Kesykyyhky Rock Pigeon         Columba livia domestica

83. Vaikertajakyyhky Mourning Dove Zenaida macroura

84. Suomuvarpuskyyhky Common Ground Dove Columbina passerina

85. Turkinkyyhky         Eurasian Collared Dove Streptopelia decaocto

86. Valkopäämerikotka Bald Eagle         Haliaeetus leucocephalus

87. Sääksi         Osprey         Pandion heliaetus

88. Amerikanhiirihaukka Red-tailed Hawk         Buteo jamaicensis

89. Ruostehiirihaukka Red-shouldered Hawk Buteo lineatus

90. Viheltäjähiirihaukka         Broad-winged Hawk Buteo platypterus

91. Ampuhaukka         Merlin         Falco columbarius

92. Amerikantuulihaukka American Kestrel         Falco sparverius

93. Kalkkunakondori Turkey Vulture Cathartes aura

94. Mustakondori         Black Vulture         Coragyps atratua

95. Suohaukkalaji         (Northern Harrier)?

96. Amerikanvaris         American Crow Corvus brachyrhynchos

97. Kalastajavaris         Fish Crow         Corvus ossifragus

98. Korppi         Common Raven Corvus corax

99. Mölyturpiaali         Boat-tailed Grackle         Quiscalus major

100. Keisarifregattilintu         Magnificent Frigatebird Fregata magnificens

101. Pihamaina Common Myna Acridotheres tristis

102. Undulaatti Budgerigar         Melopsittaucus undulatus

103. Myskisorsa         Muscovy Duck Cairina moschata

104. Afrikanhanhi         Egyptian Goose Alopochen aegyptiaca

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Thaimaa 2024, Koh Lanta + Khao Lak

Italia, Molveno 2024

Thaimaa 15.11.-28.12 2023