Jurmo 2/2023

JURMO 23.-26.2.2023

 


Ilmoittauduimme mukaan apuslaisille (Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajien yhdistys ry:n) ja aplalaisille
 (Luoteis-Uudenmaan lintutieteellinen yhdistys) järjestetylle linturetkelle Jurmoon jo tammikuussa sillä ajatuksella, että siellä saattaa olla kevät jo pitkällä tai sitten ei. Koimme sen toisen vaihtoehdon eli Jurmossa oli vielä hyytävä talvinen saaristosää, joten muuttolinturyntäys ei ollut vielä käytännössä alkanut.



Jo ajomatkalla Nauvoon saimme hienoja lintuhavaintoja, teeri istui tien vieressä puussa ja piekana tarkkaili liikennettä Kaarinan kohdalla hirviaidan tolpan päässä. Nauvosta yhteysalus Baldur lähti kohti Jurmoa torstaina 23.2. 

Retkeläisten autot jäivät Nauvoon ja kävelimme alukseen kaukoputkia ja kameroita kantaen. Merimatka oli harmaa ja Jurmo toivotti meidät tervetulleeksi viimaisena ja räntäisenä. Pimenevässä illassa kävelimme vajaan kilometrin kohti Jurmo Inniä. Majoitukseen asettautumisen jälkeen oppaamme Kari Degerstedt valmisti meille maittavan kalakeiton ja ennen nukkumaan menoa hän kertoi viikonlopun suunnitelmista. Muina päivinä Jurmo Innin emäntä Tiina tarjoili meille aitoa kotiruokaa. Ensimmäisenä iltana hartaasti toivottiin, että sää hieman paranisi seuraavaksi päiväksi.

Perjantaina heräsimme ajoissa ja lähdin ennen aamiaista pienelle aamulenkille katsomaan aamun valkenemista itäiselle puolelle saarta. Ensimmäinen Jurmon lintuhavainto oli aamuherätystä kiekuva kukko :) Aurinko jäi pilvien taakse, mutta tuuli oli rauhoittunut. Perjantai olikin retken paras päivä lintuhavaintojen suhteen.

Tähystäjäni matkalla kohti lounaiskärkeä ja merisirrejä

Useimmat linnut Jurmossa näkyivät kaukana merellä tai ne olivat lennossa. Kuvaamista se hankaloitti kovasti ja siksi kertomuksessa onkin vain vähän lintukuvia ja enemmän muuta luontoa ja maisemaa.

Merikotkia Jurmossa näkyi usein, kuten myös saalistava piekana. Nämä kaksi yhdenaikaisesti lentävää merikotkaa on muokattu Burleski -suodattimella.

Mitä useampi silmäpari, sitä enemmän havaintoja.

Hienoimmat havainnot saarella itselleni olivat pöllöt. ”Suopöllö”, huusi joku porukan alkupäässä. Ehdin sen nähdä, mutta hyvää kuvaa en saanut ennen kuin pöllö hävisi mäen taakse, eikä sitä sen jälkeen enää näkynyt. Se oli meille kuitenkin ennen näkemätön laji eli elis. Myös mustalinnun näimme Jurmossa ensimmäistä kertaa.

Tarkkasilmäinen löytää kuvasta suopöllön. Pöllö ehti piiloutua ennen kuin sain tarkan kuvan.

Saarelta oli aikaisempia havaintoja karikukosta sekä merisirristä, joita mekin lähdimme etsimään saaren länsipuolelle. Lintuaseman porukka oli niitä siellä edellisinä päivä nähnyt. Meidänkin lintugurut ne löysivät luodolta, mutta kuitenkin melko kaukana merellä. Itseltäni ne olisivat jääneet löytymättä, mutta kamera oli jälleen apuna ja kuvasta sain vielä varmistuksen.


On siellä variksen seurana karikukko ja merisirrikin :)

Jäniksiä oli saarella paljon

Saaressa oli kesällä ollut parikymmentä nautaa laiduntamassa. Yksi emä vasikkansa kanssa oli edelleen karkuteillä, vaikka niitä oli yritetty talven aikana saada kiinni. Pari kertaa ne tulivat meitäkin vastaan.

Pari karkulaista Jurmossa


Surullinen näky oli ilmeisesti ammuttuna rannalle ajautunut harmaahylje

Kun palasimme lounaalle, huomasin hiiripöllön antennin päässä päivystämässä. Se oli kuulemma sen vakipaikka. Ennen tätä vuotta emme olleet mieheni kanssa nähneet hiiripöllöä, mutta tämä oli jo toinen kerta tänä vuonna.

Hiiripöllö tähystämässä


Etsi kuvasta hiiripöllö





Lounaan jälkeen halusimme kiertää saarta vielä uudestaan. Nyt suuntasimme kahdestaan kohti saaren itäistä puolta, vaikka tuuli alkoikin jo hieman yltyä. Kivinen maisema hämmästytti erikoisuudellaan. Jurmo on Salpausselän viimeinen ja läntisin maanpäällinen osa. Tällä kierroksella kohtasimme ampuhaukan ensimmäistä kertaa. Uudestaan, onneksi paremmin, näimme tuon pienen jalohaukan sunnuntaina.

Lauantaiaamuna saari heräsi todella viimaisena ja jäätävänä, mutta onneksi tähän ikään mennessä on jo oppinut oikeanlaisen pukeutumisen. Meille ei päivän retkellä tullut missään vaiheessa kylmä, vaikka sormet eivät kestäneetkään kuvaamista. Myös tuuli haittasi heiluttamalla kameraa liikaa. Tosin linnutkin olivat enimmäkseen tuulelta suojassa. Lauantaina emme nähneet muita uusia lajeja kuin mustarastaan ja ylilentävän pulmusparven.

Ennen saunaa ehdimme vielä kiertää saarta jälleen uudestaan. Lappimainen varvikkomaasto, toki ilman tuntureita, houkutteli ulkoilemaan. Kävellessämme saimme retkiryhmältä whatsapp -viestin sarvipöllöstä majoituksen lähellä. Täyskäännös ja nopeasti kohti Jurmo Inniä. Siellä pöllö usein kuulemma saalisti niityn pikkueläimiä. Lintu ehti kuitenkin poistua paikalta ja piiloutua, joten sarvipöllö jäi meiltä näkemättä.

 Illalla pilvet alkoivat rakoilla ja taivas paljasti kirkkaana loistavat Venuksen ja Jupiterin, jotka olivat tuolloin lähellä toisiaan ja kuuta.

Venus ja Jupiter Jurmon taivaalla

Jurmon viehättävä kappeli iltavalaistuksessa


Sunnuntai valkeni aurinkoisena, mutta edelleen tuulisena. Saari ja meri näyttäytyivät kirjaimellisesti uudessa valossa. Porukalla retkeillessämme näimme ampuhaukan paremmin, kun se laskeutui kivelle tarkkailemaan ympäristöään.

Ampuhaukka

Kyhmyjoutsenkin sai kokea kylmän tuulen

Jurmon kivistä rantaa

Kyhmy- ja laulujoutsenten reviirikiistat alkoivat jo helmikuussa


Kataja viihtyy hyvin Jurmossa

Tuulisena pakkasaamuna merivesi muodosti kivien päälle jääastioita



Jurmon kylää sen korkeimmalta mäeltä kuvattuna

Utön majakka näkyi Jurmon saarelle

Sunnuntaina jätimme hyvästit Jurmolle ja mielissämme heräsi ajatus, että kesäaikaan pitää päästä uudestaan ulkosaaristoon, mutta seuraavalla kerralla ehkä Utöhön.
Yllättäen saimme omaan havaintovihkoomme koko retken aikana 34 lintulajia, mutta retkiryhmämme kokonaissaalis taisi olla 43. Kilometrejäkin kertyi mukavasti. Tuolla noin kuuden kilometrin pituisella saarella kiertelimme kävellen kahden ja puolen päivän aikana yli 40 km.

Retkellä näkemämme linnut
Harakka (matkalla Nauvoon, harakkaa ei Jurmosta löydä)
Korppi
Teeri
Varis
Piekana
Harmaalokki
Isokoskelo
Merikotka
Merihanhi (vain Nauvon satamassa)
Telkkä
Kyhmyjoutsen
Merilokki
Talitiainen
Mustalintu (elis)
Suopöllö (elis)
Tukkakoskelo
Tukkasotka
Merimetso
Tavi
Harmaasorsa
Sinisorsa
Haapana
Uivelo
Karikukko (elis)
Merisirri (elis)
Räkättirastas
Hiiripöllö
Silkkiuikku
Ampuhaukka
Laulujoutsen
Mustarastas
Pulmunen
Naurulokki
Haahka (Laivalla kotimatkalla)




Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Thaimaa 2024, Koh Lanta + Khao Lak

Italia, Molveno 2024

Thaimaa 15.11.-28.12 2023